Založit webové stránky nebo eShop
Tak tedy něco o zázraku zvaném tea.



Hned v úvodu chci podotknout, že veškeré poznatky o čaji, které se zde dočtete, jsou moje vlastní a nemusí se líbit každému a hlavně se mohou od vašich názorů lišit, rovnou říkám: je mi to úplně jedno :*) tyhle stránky tvořím pro své přátelé a vůbec pro všechny co mají zájem o tea....

Tady napíši velmi stručně proč pít tea, jak ho připravit, koupit, pít a jak působí, obšírněji to popíši na stránkách jen o čaji, odkaz tu bude co nevidět :-) Tam se dočtete jak působí ten či onen konkrétní model na jakou čakru, jak přesně ovládá psychiku a mnohé podrobnosti kolem této problematiky...Tea mně učaroval už v 5ti letech, kdy jsem poprvé ochutnal sypaný, tenkrát indický tea bez bližší specifikace, jediné co se dalo koupit za vlády jedné strany, a už jsem věděl, že tea je pro mě něco, co je se mnou spjaté už hodně dlouho, minimálně z předchozího života..

Co mají společné čaje a motorky? Hrozně moc. Člověk je správně nalazen, koncentrován, povzbuzen a hlavně naprosto v pohodě, což je zejména pro jízdu na motorce to hlavní. Díky tea dokáži jet nejlépe jak umím a to je pro mě hlavní!
Různé druhy čaje ovlivňují různé čakry a dle toho čaj působí a volíme jeho druh. V čaji je přes 2500 chemických látek a hlavně hodně energie. Největší účinky čaje jsou, že zpomaluje stárnutí, tonizuje tělo i ducha a léčí různé nemoci, včetně rakoviny (věřte nebo ne nebudu to nikomu dokazovat:) Čaj má jednu úžasnou vlastnost a to, že ho nikdy nemůžete pít v negativním nalazení jako ve vzteku a podobně , jelikož by vám nechutnal. Je to jako když vás partner/ka šíleně rozlobí, tak ji taky nezačnete hladit :) Čajem se můžete uklidnit, naladit před důležitým rozhodnutím, činem, akcí, závodem nebo i učením, je super že jsou čaje na povzbuzení, uklidnění, pohodu, po jídle, před jídlem, na očistu těla i ducha a ještě na spoustu věcí, odjakživa se při podávání čaje dělaly obchody, důležitá životní i jiná rozhodnutí, poznávání lidí " rande" apod. Mezi hlavní přednosti čaje patří to že je termoregulátor, takže v zimě zahřívá a v léťe ochlazuje, tonizuje celý zažívací proces, a tudíš upravuje hmotnost na naši přirozenou takže tlustí zhubnou a hubení přiberou, hlavně v čaji je obrovské množství energie a to je důvod proč je tak oblíbený u lidí co opravdový tea ochutnali...Jelikož jen málo lidí se umí přetvařovat při pití čaje, ano, dá se toho zneužít, jelikož jsou typy čaje co vám rozvážou jazyk jako po dobrém víně, nebo vás utlumí, rozvášní či navodí melancholickou náladu, bojovnou a tak dále...Je to právě účinkem chemických látek a tím jak ten či onen čaj působí na naše čakry, psychiku...


Čaj vychutnáváme všemi smysly. Jako první zrakem prohlížíme lístky za sucha, pak přivoníme, hmatem a ochutnáme dokonce i suchý tea, třeba LungTing, maji zajímavou chuť pražených lístků, zkuste to někdy.. ale i sluchem když zalijeme svůj šálek. Tím vším se koncentrujeme na pití čaje, je to taková meditace, vytrhnutí z tohoto světa plného spěchu a nesoustředění...
Po výběru čaje je nařadě voda, ta dělá půl čaje přípravu popíši níže...
Když připravíme svůj tea, nejdříve se kocháme pohledem, pak si přivoníme, a až po té co jsme připravili chuťové buňky přivoněním, tak ochutnáme, nálev pijeme co nejvíce horký, ale nesmí to být nepříjemné! Pijeme usrknutím a opravdu vychutnáváme, nepolykáme hned, ale převalujeme v ústech a cítíme jak chutná a co vše nám dává. Po polknutí cítíme takzvaný dozvuk. Ten se může lišit s chutí jako takovou a může se měnit, sládnout, hořknout nebo i znenadání úplně vytratit...za chvilku už cítíme, jak čaj působí. Už při výběru se řídíme srdcem, přivoníme a vybereme si ten, co právě v tomto okamžiku tady a teď chceme, a nikdy se pak nemůže stát, že by nám nechutnal. Stává se mi, že od rána mám chuť třeba na LungTing, pak přijdu domů, přivoním si k němu, a už vím - tudy cesta nevede...Kdybych si ho udělal, tak vím, že to nebude ono. To je ona krásná vlastnost čaje, že je s vámi v přítomnosti...:)

Druhy čajů budu popisovat obecně, detailně až na stránkách jen o tea :) Dělíme je podle stupně a způsobu fermentace a zpracování.

Zelené čaje
Obecně jsou to čaje, až na výjimky, velmi povzbuzující a vhodné kdykoliv, jen ne na noc. Jsou velmi svěží a pijeme je třeba v parných vedrech a před výkonem, třeba sportovním nebo i jiném ; -)...vyzdvihl bych hlavně druhy jako Lung Ting " drači studna" , Pi Luo Chun " nefritové ulitky jara" , Pu tuo " budhův vlas" Gyokuro, Tian Mu Long Zhu " dračí oči" ,...
Voda na tyto čaje je od 50°C do 70°C, nikdy ne převařená jako v mnoha čajovnách a následně ochlazena, jelikož tím ji připravíme o kyslík, který je nutný vrátit listkům zpět a čaj tím zkazíme :) Doba louhování je od 2 vteřin po třeba i 5 minut. Čaje jako Dračí Oči prakticky nelze přelouhovat... Čaje zaléváme dokud nám chutnají. Čím kvalitnější čaj, tím více nálevů. Můžeme zvyšovat teplotu vody a dobu louhování. Připravujeme v Zhongu, konvičce nebo ve skleněných termoskách.Trvanlivost je malá, někdy jen pár týdnů.

Polozelené čaje " Oolongy"
Oolongy, neboli polofermentované čaje, jsou takové šampaňské mezi čaji. Jsou středně povzbuzující, vhodné kdykoliv, ale třeba ráno bych s nimi nezačínal :) mají květinovou vůni až po vůni pečeného chleba...Mezi moje favority patří Tie Lo Han " železný asketa" , Tie Kuan Yin " železná bohyně" , Tung Ting " zamrzlý vrcholek" , Oriental Beauty, Phoenix, Pai Chao, Da Hong Pao " šarlatové rouho" a mnoho dalších...
Voda pro oolongy by měla mit od 75°C do 90°C, doba louhování od pár sekund po 6 minut. Oolongy připravujeme buď v Zhongu nebo v takzvané Kung-Fu soupravě (" kung-fu" znamená dělat něco dobře, taže kung-fu příprava je jedinečny způsob přípravy tea, nic s bojovym uměním to nemá společného) nebo i v konvičce :) Jsou to veselé čaje, hlavně uvedou do výborné nálady.Trvanlivost je střední.

Bílé čaje
Tyto čaje jsou málo povzbuzující, jsou vhodné třeba i před spaním, mají velký vliv na zažívání a jsou výborné na duchovní činnosti jako malování, čtení, posezení s milovaným nebo na výklad karet, meditaci a podobně :) Jejich chuť je jemná, sladká a pak je tam cosi, co je činí zvláštním, ochutnejte uvidíte... Doporučuji na večerní až noční hodiny nebo pozdní odpoledne.
Vynikající druhy jako Pai Mu Tan " bílá pivoňka" ,Šou Mei " vzácné obočí" , Yin Chen " stříbrné jehly" . Voda 80°C až 90°C, louhovat až 5minut. Připravujeme v konvičce nebo Zhongu, trvanlivost je střední.

Žluté čaje
Za žluté čaje jsou taky považovány čaje co byly dány císaři jako daň a císařská barva je žlutá, takže někdy v tom je zmatek ale obecně žluté čaje jsou velmi povzbuzující, chuť je hutná, výrazná. Mají vliv hodně na momentální soustředění, před bojem, zkouškou.... Moc dobré jsou modely jako Song Yang Yin Hou " packa stříbrné opice" Men Ding...Voda od 70°C po 80°C, louhovat až 4 minuty. Připravujeme v konvičce nebo Zhongu.Trvanlivost je střední.

Červené čaje
Jsou to čaje velmi povzbuzující, vhodné spíše na odpoledne a večer, jejich chuť je výrazná, ušlechtilá, nasládlá. Pijeme je před důležitým rozhodnutím, obchodem, sportovním výkonem ale i při sledovaní filmu a sportu. Výborné jsou Keemun, Dian Hong Yin Chen, Yixing, a druhy Darjeelingů, Asamských lahůdkových čajů... Voda 90°C až 99°C, louhujeme až 4 minuty. Připravujeme v degustačním šálku nebo konvičce. Trvanlivost je střední až delší.

Černé čaje
Mezi tyto druhy patří Pu-Er, Tibetský čaj, kde je fermentace dokonce několikanásobná! Tyto čaje jsou povzbuzující, výborné na trávení ale na ráno asi ne, spíše na odpoledne nebo večer. Pijem je kdykoliv, s kýmkoliv, jsou to univerzální čaje. Připravujeme v konvičce, nebo degustčních šálcích a tyto čaje můžem i krátkou dobu vařit a přidat třeba jaččí máslo, sůl jak to dělají v Tibetu nebo si je vychutnat jen tak :-) U těchto čajů platí: čím starší, tím lepší. Trvanlivost je velmi dlouhá.


Jak začít?
Tak hlavně nekupovat nějaký nejlevnější čaj, ale koupit nějaký kvalitní, který se nedá tak snadno zkazit, třeba Yin Zhen, Dračí oči nebo Oolong typu Shui Sien " vodní víla" a nechat si poradit, jak ho připravit. Udělat si chvilku čas jen na ten čaj, připravit si nádobíčko, vodu a věnovat velkou pozornost celé přípravě, klidně se zeptat někoho zkušenějšího. Je to asi takové, jako když by jste poprvé vařili Svíčkovou. Byla by to spíše náhoda, kdyby se to dalo jíst :)!!! Nedoporučuji jít hned do čajovny, jelikož třeba jedna nejmenovaná čajovna, která má v názvu rádoby pozitivní kvalitu, tak tam se taky může stát, že vám s výrazem na tváří odborníků připraví čaj s převařené vody tak silný, že to zkolí i tibetského náčelníka a vy už jen při vzpomínce na tuto zkušenost zanevřete na čaje úplně a s pocitem, že za 120kč to fakt nestálo....!
Pak si připravte tea třeba pomocí těchto rad a uvidíme, co se stím dá dělat :-)

Tato tabulka je jen informativní.


druh
voda °C
čas
povzbuzení
zelené
50-70
5s-3min
silné
oolongy
70-90
1-6min
střední
žluté
80
1-4min
silné
bílé
80
1-4min
téměř vůbec
červené
80-95
10s-5min
silné
černé
100
2-10min
silné

Čaj a duchovní poselství.
Nádherné u čaje je to, že když ho pijete, tak jste součástí 5 ti elementů!!!
                                         " země"                   " voda"                     " kov"                   " dřevo"                    " ohe ň"
                              
Jelikož voda je obsažena v podobě nálevu, připravena na ohni a ohříváčku, země je v podobě lístků a konvička z pálené hlíny, dřevo to může být čajové moře, dřevěná odměrka nebo stůl na přípravu a kov jako konvice na vodu, lžíce na čaj....
Tohle vám dodá tolik energie, že se nebudete stačit ani divit...
Jinak co to jsou čakry a jak na ně působí konkrétní model čaje, tomu se budu věnovat na stránkách jen o tea...


Tak podrobně nejen o tea tady :) 

http://www.tea-earth.net


(c) Dzin " tea racer" all rights reserved.


TOPlist
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek